fredag 19. juli 2002

Nærøyfjorden, Vestland, Norway

Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane regnes som en av verdens smaleste naturlige fjorder. Den er en sidefjord til Aurlandsfjorden og den skjærer seg 19 km. inn mellom fjellene. Kjefossen som med sitt fall på ca. 200 meter er en av Norges høyeste fossefall. Innerst i fjorden ligger det lille tettstedet Gudvangen. Man antar at navnet «Nærøy» er utledet av navnet til vikingguden Njord, som var guden for fruktbarhet, rikdom og sjøfart.

På det smaleste er fjorden bare 250 meter bred og omgitt av bratte fjellsider som strekker seg opp mot 1.800 meters høyde. Naturen innover i fjorden er helt uberørt. På UNESCO liste over verdens kultur- og naturarvsteder står det 3 norske fjorder. Det er Geirangerfjorden (se egen beskrivelse), Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden – alle tilknyttet Sognefjorden som igjen er Norges lengste fjord og som også regnes som verdens lengste isfrie fjord.

Fjellandskapet rundt Nærøyfjorden er ganske unikt og toppene er preget av store platåer. Dette er rester av det originale grunnfjellet slik det var før isen gravde ut de imponerende fjordene.

Langs Nærøyfjorden er det bare et lite tettsted, det heter Bakka (se egen beskrivelse) og ligger ca. 5 km. utenfor Gudvangen. Her starter det berømte motbakkeløpet «Rimstigen opp» som går fra fjorden og opp mål på 1.400 moh. på fjellet Rimstigen (se egen beskrivelse). På Bakke er det en liten campingplass som kan være base for både fjellvandringer og kajakkturer. 

Bakke kirke må være bygget av folk med optimisme for fremtiden for i 1959 ble den bygget med 200 sitteplasser selv om det knapt bor 10-15 fastboende i den lille bygden. Kirken er tegnet og bygget av arkitekten Christian Henrik Grosch – som også stod for en god del av den gamle byutviklingen i Oslo.


(Previous visits 2008, 2012, 2016)

Links:
https://knutjohansen.blogspot.com/2012/07/bakka.html
https://knutjohansen.blogspot.com/2012/07/rimstigen.html
https://knutjohansen.blogspot.com/2012/07/undredal.html
https://knutjohansen.blogspot.com/search?q=geiranger