søndag 5. juli 2015

Calanche de Piana


 

Like før man kommer til havnebyen Porto på vestsiden av Corsica går veien gjennom et relativt begrenset område med en helt spesiell geologisk natur - faktisk så spesiell at dette området står oppført på UNESCO listen over verdensarven. Landskapet er formet i en rosa granitt som gjør det hele nesten eventyraktig. Her er det mange historier om noen spesielle folk som enkelte tror har "bygget" disse strukturene i fjellet og om de mange fabeldyrene som etter sigende fortsatt lever her. Mest sannsynlig er det nok vær og vind pluss litt saltråk fra havet og nedbør fra fjellene bak som har sakte men sikkert har formet fjellet, men man vet jo aldri....



Ved første øyekast ser det nesten helt ufremkommelig ut, den smale og svingete veien gjennom området går på en ganske trang fjellhylle. Det er ikke mange møteplasser for 2 biler så det kan være lurt å ta det rolig i svingene - i tilfelle det skulle komme en lokal korsikaner i motsatt retning. Utsikten fra veien er god, med rosa granitt i forgrunnen og en azurblå sjø i bakgrunnen. Der er visstnok også mulig å få tak i lokale detaljkart for de som vil utforske området til fots. Standard utstyr er da hjelm og klatretau. Over slettene like nord for Calanche de Piana kommer elvene fra nasjonalparken "Parc Naturel Regional de Corse" ut ved havnebyen Porto.

 
 
 
I denne parken ligger det flere store skoger, innsjøer med imponerende fosser og hele tiden med utsikt til det høyeste fjellet på Corsica, Monte Cinto (2.710 moh.). Det er mulig å kjøre gjennom deler av parken på vei fra Porto til Corte, men sjekk veien før du starter så du ikke må gjøre vendereis. På den andre siden av Golfe de Porto ligger enda en nasjonalpark som heter Scandola. Den består av røde porfyrformasjoner som er dannet ved et gigantisk vulkanutbrudd for 250 mill. år siden. Hele dette naturreservatet står også på UNESCO’s listen over verdensarven.