mandag 6. juli 2015

Saint Florent




Byen ble grunnlagt av Genovesere på 1600 tallet og hensikten var å skape et brohode i kampen mot de korsikanske opprørerne. Under den franske revolusjonen i 1794 gikk England i spissen for å støtte de korsikanske opprørerne under ledelse av Pascal Paoli. Den engelske flåten var ledet av en kjent engelskmann, lord Horratio Nelson. Han fikk satt i land soldater som sammen med de korsikanske opprørerne nedkjempet de to forsvarsverkene slik at havnen ble liggende åpen for resten av den engelske flåten. De franske soldatene flyktet over fjellet til Bastia der de deltok i forsvaret av byen. Saint-Florent var i mange år en av de viktigste franske brohodene på Corsica. I 1795, året etter Lord Nelson var i Saint-Florent, hadde de korsikanske opprørerne (med hjelp fra England) tatt tilbake byene Bastia og Calvi.




Saint-Florent var tidligere bispesete for Nebbio regionen og som tradisjonen da er ble det bygget en katedral for anledningen. Den heter Santa Maria og ruver uanfektet over byen. Byen ligger i et fruktbart landbruksområde på kanten av fjellkjeden som strekker seg nordover til enden av Cap Corse. Havnen i Saint-Florent er hyppig besøkt av overdådige luksus yachter fra internasjonale hjemmehavner. Havnen er lun og det er lett å finne seg en egen strand for de som beveger seg med båt. Byen har et tett sentrum med trange gater, men til gjengjeld er det her du finner de beste spisestedene. Saint-Florent er ikke en by som tar pusten fra deg, mens som åpenbart har en viss sjarm med kontrastene mellom den enkle bebyggelsen og de overdådige båtene som gjester havnen.

 
 

Like utenfor byen ligger et område som heter Patrimonio. Det er her Corsicas mest berømte viner produseres. I tidligere tider var det stor produksjon av vin i flere områder på Corsica, men en epidemi ødela de meste av vinrankene. Noen stokker overlevde og enkelte bønder som eier land med spesielt gode forutsetninger for vinproduksjon har nå startet opp med vinproduksjonen. Man dyrker Muskat druer og produksjonen er i ferd med å få et nytt fotfeste. Enten man liker vin eller ei kan det være en ide å ta turen innom Patrimonio. Her finner du nemlig også de enestående Menihr-statuene som ble laget mellom år 1000 og 1300 f. kr.






Fra Saint-Forent går det nå en vei over fjellet til Bastia. Det er i Bastia du finner Corsicas økonomiske senter. Byen har en stor fergetrafikk til både Italia og Frankrike. I den øvre delen av byen ligger borgen Terra Nova fra 1380. Dette var det genovesiske hovedsete i over 300 år. I denne perioden ble hele Corsica styrt fra denne gamle borgen, i dag er det hele gjort om til museum.